Η φωτογραφία μου
η μετανάστευση μπορεί να είναι προς άλλη χώρα,ήπειρο,στην ίδια σου τη χώρα,στο ίδιο σου το σπίτι...για λίγο,για πάντα...για λόγο ερωτικό,για λόγο οικονομικό...μπορεί να είναι πολλά...μπορεί να είναι ο λόγος.

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

πρόσφυγας...πολύ χειρότερο από μετανάστης



"μετανάστης" είναι κάποιος που εγκαταλείπει ένα μέρος
"πρόσφυγας" είναι κάποιος που αναγκάζεται να εγκαταλείψει ένα μέρος.Δεν μεταναστεύει...προς-φεύγει κάπου.
Οτι και να λέω εγώ για μετανάστευση,η ιστορία του Καντίρ πάνω στην οποία έπεσα τυχαία με ένα ντοκυμαντέρ στην τηλεόραση είναι συγκλονιστική.
Λίγα λόγια για την υπόθεση...ή μάλλον για τη ζωή του
Το οδοιπορικό του Καντίρ, ενός Αφγανού πρόσφυγα, που διέφυγε στην Ελλάδα εξαιτίας των Ταλιμπάν. Άφησε πίσω την οικογένειά του, τα αδέρφια του, τους γονείς του, τους φίλους του. Περπάτησε χιλιάδες χιλιόμετρα. Διέσχισε τέσσερις χώρες με τα πόδια μέχρι να φτάσει στην Ελλάδα, όπου ζει σήμερα. Όταν μετά από εννέα χρόνια επιστρέφει στα πάτρια εδάφη για να βρει την οικογένειά του έχει ανάμικτα συναισθήματα, αγωνία, χαρά και φόβο. Η χώρα είναι διαλυμένη και προσπαθεί να ανασυγκροτηθεί. Οι Ταλιμπάν, το προηγούμενο καθεστώς της χώρας, παρά την ανατροπή τους παραμένουν ενεργοί, οργανώνοντας συχνά επιθέσεις αυτοκτονίας. Η φτώχεια και η ανασφάλεια, παρά τις συνεχείς προσπάθειες της κυβέρνησης, εξακολουθεί να υπάρχει στο Αφγανιστάν και δημιουργεί ερωτηματικά στον Καντίρ.  Στην ταινία αποτυπώνεται το αρχέτυπο της επιστροφής στην πατρίδα μέσα από την ιστορία ενός νέου Αφγανού πρόσφυγα.

Η ταινία «Καντίρ, ένας Αφγανός Οδυσσέας» προβλήθηκε στο 10ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2008 και στο Διεθνές Φεστιβάλ Roma Fiction 2008, όπου απέσπασε και το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ. Σκηνοθεσία ΑΝΝΕΤΑ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου